O ekspresach - Kawowy

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

To bardzo ważne aby czuć się

Bardzo wiele osób ceni sobie aromat kawy, którą możemy zrobić sobie w domu lub w pracy w ekspresie. To bardzo ważne, aby czuć się dobrze w miejscu, w którym pracujemy i mieć dostęp do ulubionych ziaren kawy, które do

O ekspresach - Kawowy profesjonalne ekspresy dla gastronomii
dadzą nam energii, kiedy tego potrzebujemy.

Dobrze zaparzona kawa włoska nie ma sobie równych. Jeśli chciałybyśmy wypić ją w kawiarni, warto wybrać smak, który najbardziej cenimy. Jeśli chodzi o sprzedaż kawy to rośnie ona w bardzo dynamicznym tempie. Najbardziej ceniona jest kawa z gatunku arabica, ponieważ ma ona łagodny posmak. Drugi gatunek to kawa robusta, która również gości na półkach w sklepach stacjonarnych. Niektórzy kupują kawę przez internet, ponieważ robią wtedy większe zapasy i mogą liczyć na przystępną cenę. Być może każdy z nas ma swoją ulubioną markę, której się chętnie trzymamy. Często jednak kupujemy kawy w supermarketach podczas codziennych zakupów. Może trafiamy od czasu do czasu na wyprzedaże, podczas których robimy większe zapasy. Niepowtarzalny aromat kawy budzi wiele osób każdego ranka. Wiele osób nie wyobraża sobie codzienności bez filiżanki ulubionej kawy.


Dlatego kluczowa jest umiejętność zapewnienia sobie

Wszyscy jesteśmy coraz bardziej zabiegani w dzisiejszych czasach. Taki styl życia może niestety prowadzić do niekorzystnych procesów zachodzących w naszym organizmie. Będą one spowodowane stresem i przemęczeniem. Dlatego kluczowa jest umiejętność zapewnienia sobie odrobiny relaksu. Takie odstresowanie się w ciągu intensywnego dnia pracy może być trudne. Dla wielu osób kojarzy się jednak tylko z jednym napojem. Jest nim kawa. Spożywanie tego napoju jest dla milionów pracowników codziennym rytuałem. Dlatego też sprzedaż kawy nie podlega żadnym sezonowym wahaniom. Jednak taki rytuał może z biegiem czasu też się trochę znudzić. Dlatego nie zaszkodzi wprowadzić do niego nieco ożywienia. Trzeba tylko spróbować innych rodzajów kawy. Jest ich wbrew pozorom bardzo dużo, a prym wiedzie tutaj kawa włoska. Każdy, kto spróbował prawdziwej włoskiej kawy twierdzi, że zaskakuje ona swoim aromatem i smakiem. Nie ma w tym nic dziwnego. Spożywanie kawy jest bardzo popularne wśród Włochów i doprowadzili oni ten rytuał do prawdziwej perfekcji. Warto spróbować takiej kawy i przekonać się osobiście, że jest ona wyjątkowa.


Bo kawa ma mocW Etiopii owoce kawowca znane były

Dla milionów ludzi na świecie po powstaniu rano z łóżka liczy się tylko kawa. Zapach porannej kawy rozchodzi się po całym domu i kusi wszystkich mieszkańców domu do jej wypicia. Tak jest od dawna. I tak jest w wielu krajach świata. Bo kawa ma moc. Dzięki zawartości kofeiny nie jednego rano stawia na nogi. Wypita w pracy pomaga bardziej się skoncentrować, zabiera znużenie i dodaje energii. Wypijana wieczorem przed telewizorem lub ekranem komputera pozwala się rozluźnić, odprężyć i zazwyczaj wtedy się nią delektujemy, bo mamy na to czas. Smakuje nam kawa w różnej postaci. Tym, którzy obawiają się o bezsenność zalecana jest kawa włoska lub cappuccino. Natomiast ci, którzy chcą dłużej posiedzieć przed komputerem lub telewizorem stawiają na mocną czarną kawę. Kawę pijemy niemalże wszyscy i dlatego sprzedaż kawy jest bardzo duża. Na sprzedaży zarabiają kraje uprawiające kawowce, jak i eksporterzy, pośrednicy, oraz handlowcy. Kawa to wynalazek sprzed trzech tysięcy lat. W Etiopii owoce kawowca znane były już kilka wieków przed naszą erą. Nie myślano wtedy jeszcze o uprawie kakaowca, lecz zbierano je z miejsc, w których rosły w naturze. Zebranie ze stanowisk naturalnych owoce kawowca spożywano po ugotowaniu z dodatkiem soli i masła.


Kawa na zdrowie

Do niedawna sądzono, że kawa jest bardzo niezdrowa dla organizmu człowieka. Lecz obecnie naukowcy odchodzą od takiego stwierdzenia, że mocna herbata jest bardziej szkodliwa niż kawa. Pewne jest to, że bardzo mocna kawa i pita w dużych ilościach także może źle wpłynąć na zdrowie człowieka. Lecz pita z umiarem i niezbyt mocna może mieć nawet właściwości lecznicze. Sprzedaż kawy z każdym rokiem wzrasta, gdyż sięgają po ten napój coraz młodsze pokolenia. Choć czarna kawa nie wskazana jest dla zbyt młodych ludzi. Lepiej gdyby oni skupili się na kawie cappuccino lub zasmakowała im kawa włoska, albo kawa zbożowa, która też jest bardzo smaczna. Spożywający często kawę powinni wiedzieć, że kawa wypłukuje z organizmu wapń. Dlatego pijąc często kawę należy systematycznie uzupełniać braki w organizmie tego minerału i zażywać suplementy diety z tym pierwiastkiem chemicznym. Lecz pita w umiarkowanych ilościach jest z pożytkiem dla zdrowia. Gdyż polepsza pamięć krótkotrwałą, usprawnia zdolności poznawcze, ułatwia koncentrację, zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby, usprawnia działanie układu trawiennego i przyspiesz metabolizm.


corretto czyli espresso z dodatkiem grappy

Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.