pływ czasu sprawił, że dziś są one dostępne dosłownie na każdą kieszeń. Każdy może je mieć, a prawdziwy kawosz wręcz powinien je posiąść. Dobrego ekspresu do kawy nie da się niczym zastąpić.
A nie chodzi już nawet o to, że ekspres pozwala właściwie obrobić ziarna, które w takich tradycyjnych młynkach zostają zmiażdżone i pozbawione smaku oraz aromatu. Ekspres daje po prostu więcej możliwości. Można w nim przygotować niemalże każdy typ kofeinowego naparu - czy to będzie kawa włoska, czy popularne w Polsce cappuccino. A warto eksperymentować, by odkrywać swoje kubki smakowe i sprawdzać, co im pasuje najbardziej. Współczesne ekspresy są też na tyle proste w użyciu, że nie trzeba mieć jakichś specjalnych umiejętności czy szerokiej wiedzy teoretycznej, aby nauczyć się przyrządzać w nich świetne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie smakować o niebo lepiej.
Dzięki temu możliwe stanie się przygotowywanie
Jakoś tak się dzieje, że nawet najzwyklejsza z pozoru kawa włoska smakuje o niebo lepiej, gdy zamówi się ją w wykwintnej kawiarni. Czy powodem tego jest samo obcowanie z piękną aranżacją restauracyjnego wnętrza? Częściowo na pewno, ale jednak nie do końca, bo chodzi też przecież o wykorzystywane techniki przygotowywania kawy. W polskich domach najczęściej stosuje się zwykłe kawy rozpuszczalne, ewentualnie te już zmielone, podczas gdy każda szanująca się kawiarnia będzie posiadać własne ekspresy do kawy. A taki ekspres można też sobie samemu zafundować. Dzięki temu możliwe stanie się przygotowywanie przepysznego naparu w domowych warunkach.
Ekspres na pewno okaże się też niezbędnym elementem wyposażenia kuchni w tych domach, w których często przyjmuje się gości. Jeżeli nagle z niezapowiedzianą wizytą wpada do mieszkania kilkuosobowa grupa, jakoś trzeba będzie się nią zająć, a ekspres zdecydowanie w tym pomoże. Duże urządzenie może w tym samym czasie przygotowywać nawet trzy oddzielne napoje. Każda kawa wykonana w ten sposób będzie oczywiście smakować tak samo, a goście na pewno się nią zachwycą.
Nie wierz im nigdy na słowo
Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że twoje zdrowie w głównej mierze zależy od twojej diety. Starasz się ją uzupełniać różnymi wartościowymi produktami i wykluczasz z niej to, co uznajesz za szkodliwe. W ten oto sposób mogłeś dorobić się przekonania, że kawa włoska czy jakikolwiek inny kofeinowy wywar będzie dla ciebie zabójczy. A tak wcale nie jest. Na świecie z jakiegoś powodu utrwalono po prostu mit, że kawa szkodzi, podczas gdy jest zupełnie odwrotnie.
Jeżeli tylko lubisz ten mocny, momentami nawet nieco kwaśny smak, powinieneś się nim raczyć na co dzień. Nie słuchaj osób, które mówią ci, że musisz zrezygnować z picia kawy, jeżeli chcesz być zdrowy. Nie wierz im nigdy na słowo. Zanim to zrobisz, sprawdź wyniki badań na temat działania kawy, a sam się wtedy przekonasz, że wypadają one na korzyść kofeiny i innych połączonych z nią związków. Postaraj się jednak, by twoje domowe napary były i odżywcze, i po prostu smaczne. Jeżeli tylko cię na to stać, powinieneś zakupić chociażby najbardziej podstawowe ekspresy do kawy, z pomocą których będziesz przygotowywać takie napary, jakie do tej pory pijałeś wyłącznie w kawiarniach.
Inni z kolei tolerują wyłącznie klasyczną
Jednym z popularniejszych i powszechniejszych napojów zawierających kofeinę jest kawa włoska, którą serwuje się we wszystkich lepszych kawiarniach i restauracjach. Nie oznacza to jednak, że tylko ona ma dobre właściwości. Tak naprawdę moc każdej kawy kryje się w kofeinie. To ona jest głównym związkiem tego rodzaju naparów i to ona sprawia, że tuż po ich spożyciu człowiek ma więcej energii i siły do działania.
Czy da się więc odpowiedzieć na tytułowe pytanie? Jak najbardziej, a odpowiedź jest banalnie prosta. Każdy powinien pić taką kawę, która mu po prostu smakuje. Innej odpowiedzi nie ma. Nikt bowiem nie powinien się zmuszać do przyjmowania czegoś, co nie trafia w jego gust czy kubki smakowe. Niektórzy ubóstwiają nowoczesne i zmodernizowane ekspresy do kawy właśnie za to, że dzięki nim mogą w domowych warunkach wykonywać kawę latte, cappuccino czy jeszcze ciekawsze odmiany naparów. Inni z kolei tolerują wyłącznie klasyczną "małą czarną". Każda kawa ma oczywiście nieco inny smak i aromat, ale jej właściwości zawsze pozostaną podobne, dlatego warto pić po prostu to, co się lubi najbardziej.